På svenska In English Auf Deutsch

Tjära din pulka

För att få maximal livslängd på din pulka och problemfria fjällturer är det viktigt att den tjäras kontinuerligt och vid behov. Tjära ger pulkan fukt­skydd, tätar små sprickor samt ger pulkan bra glid. Vill du läsa mer om tjära och hur den tillverkas, sök efter tjärdalar på nätet.

 

  

Frågor och svar

1. Hur ofta ska jag tjära pulkan?

Hur ofta ska man ge sin fru blommor? Om man vill ha ett långt och bra förhållande med sin pulka måste den vårdas och ges massor av kärlek. Tjäran slits bort vid användande, så om du använder pulkan ofta bör den tjäras minst en gång per år. Dessutom bör pulkan förvaras mörkt när den inte används.

2. Måste jag värma in tjäran?

Resultatet blir allra bäst om du värmer in tjäran och torkar bort överflödet medan tjäran fortfarande är varm. Men vi har också tagit fram en lättflytande produkt som du inte behöver värma in. Den kan du pensla på, låta dra in i en halvtimme, och sedan torka bort överflödet. Slutresultatet blir inte lika bra som med varm tjära, men bra mycket bättre än om du inte gör någonting alls.

3. Hur många strykningar räcker en flaska tjära till?

En flaska tjära räcker till 2–6 strykningar beroende på pulkans storlek samt hur sliten den är.


Såhär gör vi:

1. Häll på tjäran.

2. Fördela tjäran med trasa eller pensel.

3. Värm in tjäran i träet med värmepistol eller blåslampa. Torka sedan bort överflödig tjära medan den fortfarande är varm för att få en torr och fin yta.

4. Ställ gärna ut pulkan i vårsolen under några dagar för att låta tjäran torka in helt och för att få en fin patina.